De fem brugerniveauer

Niveau 0, Den Anonyme bruger:
Dette er standard niveauet. Når en besøgende ser dit n-gen.net CMS fra en browser (uden nogen form for login) vil brugeren automatisk være niveau 0 bruger.Hvis en side er lavet så kun registrerede eller autoriserede (niveau 1 eller 2 brugere) kan se indholdet vil den anonyme bruger (niveau 0 bruger) ikke få adgang.
I sidehåndteringsværktøjet svarer niveau 0 til "Viewable by EVERYONE".

Niveau 1, Den Registerede bruger:
Dette er det laveste niveau af rettigheder. En anonym bruger kan registrere sig selv og bliver dermed niveau 1bruger eller registreret bruger. Det eneste der skal til for at registrere sig er at udfylde Brugerregistreringsformularen. Herefter bliver Systemejeren informeret om at en bruger har registreret sig pr. mail. Den registrerede bruger modtager også en mail med brugernavn og adgangskodetip (EN: password hint).
I sidehåndteringsværktøjet svarer niveau 1 bruger (registreret bruger) til "Only REGISTERED users".
En side med begrænsningen "Only REGISTERED users" vil ikke være tilgængelig for den anonyme niveau 0 bruger.
Kun registrerede brugere kan se Download siden.

Niveau 2, Den Autoriserede bruger:
En niveau 2 bruger kræver Systemejerens godkendelse. Det betyder typisk at Systemejeren kender brugerens identitet før Systemejeren manuelt giver brugeren adgang til niveau 2.
Kun niveau 2  - autoriserede - brugere kan lave reservationer i kalenderen.
I sidehåndteringsværktøjet svarer en niveau 2 brugere til "Only AUTHORIZED users".
En side begrænset til "Only AUTHORIZED users" vil ikke være tilgængelig for anonyme eller registrerede brugere (niveau = eller 1 brugere).

Niveau 3, Admin brugeren:
Admin eller niveau 3 brugeren har både læse- og skriveret til dit n-gen.net CMS og kan læse alle sider.
De eneste begrænsninger der er for Admin i forhold til Systemejeren er, at Admin - niveau 3 brugeren - ikke kan ændre på de Globale Variabler, ændre på systemfilernes kildekode eller anvende brugerhåndteringsværktøjet. Admin kan godt se de globale variabler, men ikke ændre dem.

Niveau 4, Systemejer brugeren:
Systemejeren (EN: Owner) eller niveau 4 brugeren er det højeste niveau af brugere. Systemejeren har alle rettighederne som også niveau 0, 1, 2 og 3 brugerne har. Derudover kan systemejeren:

• Både læse og skrive de Globale Variabler,
  • Redigere systemfilerne under anvendelse af Kildekode Editoren,
  • Håndtere andre brugere og ændre på deres rettigeheder, hvilket også betyder at den eneste, der kan lave en ny Systemejer er en eksisterende Systemejer, der eleverer rettighederne for en eksisterende bruger til niveau 4 status.

Bemærk
For nemheds skyld omtales både niveau 3 brugere og niveau 4 brugere ofte blot som Admin. Det gælder på hele dette site bortset fra netop denne specifikke side..

Admin welcome mail.
Eksempel på mail til en ny niveau 3 (Admin) bruger når brugeren oprettes gennem brugerhåndteringsværktøjet.

Håndtering af brugerkonti

Der er to forskellige måder at oprette en brugerkonto på::

1. Ved brug af Brugerregistreringsformularen.

2. Ved at bruge systemejerens brugerhåndteringsværktøj.

Forskellen mellem de to metoder er, at brugeregistreringsformularen tillader enhver at oprette sig som bruger. Men kun som »Registeret bruger« eller »Niveau 1 bruger« (se forklaringen i den venstre kolonne). Det betyder at en »niveau 4 bruger« (systemejer) skal anvende brugerhåndteringsværktøjet (EN: User Manager) til at ændre  brugerens privilegier hvis brugeren skal have flere rettigheder end som registreret bruger.

Hvis en systemejer derimod anvender brugerhåndteringsværktøjet, så oprettes der automatisk en brugerkonto til en Niveau 3 bruger, altså en Admin bruger. Den nyoprettede Admin bruger modtager automatisk en mail med oplysninger om at skifte adgangskode hurtigst muligt og et direkte link til at logge ind..

Hvordan anvendes brugerhåndteringsværktøjet

Log ind med systemejer rettigheder. På Admins Ternings forside finder du i nederste række nedenstående ikon

Klik på det for at åbne brugerhåndteringsværktøjet.

Efter du har klikke på :-) ikonet ser du en brugerkontoliste svarende til nedenstående:

Brugerkontolisten kan sorteres ved at klikke på kolonneoverskrifterne, hvis der er mange brugere på listen....

Klik på  +   for at oprette en ny Admin bruger (niveau 3 bruger)
Klik på  Edit... for at rette en vilkårlig bruger
Klik på  × for at slette en vilkårlig bruger

Sådan opretter du en ny (Admin) konto

Alle niveau 4 brugere (systemejere) kan oprette en ny Admin (niveau 3 bruger) ved at udfylde ovenstående formular. Formularen åbnes ved at klikke på det lille ikon øverst til venstre på brugerkontolisten.

Når kontoen er oprettet behøver Systemejeren - niveau 4 brugeren -  ikke gøre mere. Den nyoprettede Admin - niveau 3 bruger - får automatisk tilsendt en mail med brugernav, adgangskode og direkte link til at login ind. Derudover indeholder mailen en opfordring til at skifte adgangskode hurtigst muligt samt et link til n-gen.net support site. Se eksempel på mailen til Admin i kolonne til venstre herfor. Via linket til login kan den nye bruger rette alle kontoens oplysninger bortset fra brugernavnet. Og en Admin kan ikke give sig selv Systemejer rettigheder. Ændringer til brugerniveau kan kun ske gennem brugerhåndteringsværktøjet, og det er kun Systemejere - niveau 4 brugere - som har det.
Se formularen til redigering af eksisterende brugere, "Editing an existing user account" herunder.

Redigering af en eksisterende konto

Ved at klikke på  ikonet til venstre for brugernavnet i brugerkontolisten åbner du nedenstående formular:

Ovenstående informationer er standard for den bruger (systemejer) som n-gen.net CMS installeres med. Det er, som du kan se, en systemejer konto fordi kun systemejere har   adgang til brugerhåndteringsværktøjet. Alle informationer bortset fra brugernavn, adgangskode og adgangskode tippet (password hint) kan redigeres. Den eneste måde en bruger kan ændre adgangskode er ved at klikke på knappen

når brugeren logger ind.

Hvis en systemejer (niveau 4 bruger) vil kontrollere om en nyligt oprettet Admin (niveau 3 bruger) eller en Admin konto, som har fået systemejer rettigheder (niveau 4 bruger) har skiftet adgangskode, så er den eneste måde at gøre det på ved at logge på med brugernavnet i login formularen og bruge adgangskoden "demo". Hvis der kan logges på, så er adgangskoden ikke skiftet fra den tilsendte standard adgangskode.

Mistet adgangskode

Som du kan se af brugerhåndteringsværktøjets formularer kan en systemejer ikke se, nulstille eller på anden måde manipulere en brugers adgangskode. Derfor er de eneste muligheder en bruger har disse tre:

1. brugeren kan gå ind på siden /userForgotPwd.aspx og her vælge at få tilsendt sit Password Hint, altså den sætning eller huskeord, som kan få brugeren til at huske sit password, men det kræver selvfølgelig, at brugeren har opgivet en korrekt email adresse, som hintet kan sendes til. Brugeren skal blot indtaste den email adresse, som brugeren anvendte da han/hun registrerede sig på websitet,

2. brugeren kan gå ind på siden /userForgotPwd.aspx og her vælge at få tilsendt et Password Reset Link, der kan nulstille password. Det forudsætter dog, at brugeren kan huske sit brugernavn og brugeren har registreret sig med en valid email adresse,

3. det sidste brugeren kan gøre er, at bede en systemejer (EN: Owner) bruger (L4 user) om nedlægge kontoen og genoprette brugeren, hvis brugeren ikke kan huske sin adgangskode og ingen af ovenstående muligheder kan lade sig gøre, selv når han eller hun får en email med det selvvalgte adgangskodetip (password hint) eller et reset link.

Alle adgangskoder er lagret i database i krypteret form, og selv brugere med samme adgangskode har forskellige værdier i databasen.

F.eks. har disse to brugere samme adgangskode:

Bruger A's adgangskode er gemt som: 9n9KThsig2KpL4IxVgnyxkBsw1BgbMQA:PpBj3darEzV8ciiezkzmOB/t
Bruger B's adgangskode er gemt som: dK7CcmW8yKXgWhYWk0KEBM2z/R9CSsL3:su4l8j4joWKt8Bi675xdErbw

Som du kan se er der ingen, der kan se at der er tale om et (næsten) ganske almindeligt dansk ord på 15 alfanumeriske karakterer. Derfor er det vigtigt at skrive et sigende adgangskodetip og at huske sin adgangskode. n-gen.net CMS accepterer små og store bogstaver og tal som adgangskode. Desuden skal adgangskoden være på min. 9 karakterer og må ikke indeholde specialtegn (ud over ÆØÅæøå)

Hvis en konto slettes pga. glemt adgangskode kan brugeren oprette sig selv igen via Brugerregistreringsformularen og på den måde oprette en niveau 1 bruger (Registeret bruger). Efterfølgende må en niveau 4 bruger (systemejer, EN: Owner) gå ind og tildele brugeren højere privilegier, eller alternativt bruge formularen "Create a new user account" i brugerhåndteringsværktøjet.

Sletning af en brugerkonto

For at slette en brugerkonto skal en systemejer blot klikke på  ikonet til venstre for brugernavnet på brugerkontolisten.

Hvis brugerkontoen er den eneste systemejer (niveau 4 bruger) konto er det ikke muligt at slette kontoen. Det skyldes at der så ikke længere er brugere som har adgang til brugerhåndteringsværktøjet og dermed kan oprette nye systemejere. Efter kort tid vil systemet derfor blive uanvendeligt.

Hvis en systemejer forsøger at slette den sidste systemejer vises nedenstående:

Hvis en bruger har oprettet sider i databasen vil den pågældende bruger (Admin eller systemejer) stå som ejer af disse sider. Det er derfor nødvendigt at en anden Admin eller Systemejer tager ejerskab af disse sider før kontoen kan nedlægges/slettes.

Det er heldigvis let at tage ejerskab af en side i databasen. Det eneste, der skal til er at en anden Admin eller Systemejer åbner siden i sideredigeringsværktøjet og gemmer siden igen. Herved sættes der en ny ejer og et nyt tidsstempel for hvornår siden er redigeret.

Hvis ikke brugerkontoen er den sidste konto med systemejer privilegier kan kontoen slettes, men der er lige en enkelt advarsel før kontoen slettes - se herunder:

Herefter er det blot at klikke på den blå knap for at bekræfte sletningen.
Efter Systemejeren har slettet kontoen dirigeres han eller hun tilbage til brugerkontolisten.

Last updated 29-01-2024 01:29:40