Opret, rediger og slet sider med n-gen.net CMS.

På denne side kan du se hvordan du

Det hele foregår ud fra samme formular, som er forklaret herunder.

Når du vil bruge sidehåndteringsværktøjet, så skal du starte med at logge på som admin (niveau 3 bruger [Site Admin] eller niveau 4 bruger [Site Owner]). Læs om brugerniveauer...
På Redaktørbåndet skal du klikke på

På Admin Terning skal du klikke på

Vælg sidehåndteringsikonet på Admins Terning eller Redaktørbåndet. Derefter ser du følgende formular:

Figur 01. Sidehåndteringens åbningsbillede: Klik på dropdown-listen   7  for at redigere eller oprette en ny side.

Sidehåndteringsværktøjet starter altid med ovennævnte billede, hvis det kaldes fra Admins Terning eller Redaktørbåndet.

Forklaring

1  Sidehåndteringsikonet: Dette ikon ændrer sig i forhold til om du opretter, retter eller sletter en side. Men det er altid et link til Admins Terning.

2  Klik på denne knap for at sortere siderne efter ID nummer. (det er standard)

3  Klik på denne knap for at sortere siderne efter den korte beskrivelse.

4  Klik på denne knap for at sortere siderne efter dato.

5  Klik på denne knap for at skifte mellem at sortere fra stigende til faldende eller faldende til stigende.

6  Klik på denne knap for at få vist felterne nr. 8, ikon nr 9 og knapperne 10, 11 og 12.

7  På denne dropdown-liste kan du vælge mellem dine sider. Derudover kan du øverst på listen vælge at tilføje en ny side (Add a new page...) Hvis du vælger en eksisterende side får du også mulighed for at slette den ved at afkrydse feltet til højre for dropdown-listen.

8  I felt nr. 8 vises dagens instruktionsvideo, dvs. videoen skifter hver dag, men gentages efter en måned.

9  Ikonet er et link til dages tip til brug af dit n-gen.net CMS. Hvert tip tager 1 - 2 minutter at læse. Der er 30 forskellige tips.

10  Klik på knappen for at se n-gen.net CMS Support sites indholdsfortegnelse over tilgængelige instruktionsvideoer. Du skal registrere dig på n-gen.net CMS Support site for at få adgang til indholdsfortegnelsen.

11  Klik på knappen for at få vist denne side i en ny fane / nyt vindue.

12  Klik på knappen for at få vist noget om brug af WYSIWYG Editoren.

Opret en side...

• Vælg "Add a new page..." på dropdown-listen.

Derefter skifter Sidehånmdteringen til denne formular:

Figur 02. Skærmbilledet når du har valgt "Add a new Page" i dropdown-listen,   7
  • Udfyld felterne jf. nedenstående og klik på knappen Save New Page, hvorefter din side er publiceret på internettet!

13  Klik på knappen for at gemme den nye side i databasens sidetabel. Bemærk at du kun kan gemme din side, hvis felt 15 er udfyldt og dropdown-listerne 17 og 20 har en gyldig værdi.

14  Editor-feltet er pladsholderen for sidens indhold: Det er i Editor-feltet at du kan indsætte dine overskrifter (h1  - h6), din brødtekst med afsnit, dine billeder, grafer, lister, tabeller, videoer med videre. Bemærk, at du bør bruge dit n-gen.net CMS indbyggede stilhåndteringsværktøj (Style Manager) til at opsætte tekststørrelser, tekstfarver, skriftssnit (fonte). Derved undgår du at skulle ind på hver enkelt side, hvis du vil ændre f.eks. farven på links eller skifte fra én font til en anden.

15  Beskrivelsesfeltet (Short Description) er et fritekstfelt, hvori du kan give en kort beskrivelse af siden. Feltet bruges til at identificere siden, når du skal vælge en side når sidehåndteringen åbner eller du vil skifte side. Se pkt.   7 . Endvidere er det beskrivelsesfeltets indhold, som viser siden titel i browseren, dvs. på selve fanen og på browser-vinduet på din proceslinje. Endelig er det indholdet af beskrivelsesfeltet, som danner "Freiendly URL", se også pkt.  22 . Væælg derfor en kort sigende beskrivelse, som giver mening for både dig og dit websites besøgende. Feltet skal udfyldes.

16  "News Category" skyderen kan antage to værdier.
  = der er tale om en helt almindelig side. Denne indstilling er standardindstillingen.
  = der er tale om en side, der også kan vises i dit n-gen.net CMS nyhedsmoduls liste (/news.aspx).

17  Sæt begrænsninger ("Restrictions") for adgangen til siden: På dropdown-listen er der tre valgmuligheder, som korresponderer til de forskellige brugerniveauer (user levels).

Som udgangspunkt vil de fleste sider nok være "Viewable by EVERYONE", men n-gen.net CMS giver dig mulighed for at afgrænse dine siders adgang, så brugere skal være (selv-)registrerede ("Only REGISTERED users") eller brugere skal være kendte af Admin ("Only AUTHORIZED users"). Det kunne være sider med roklubbens regnskaber, som kun medlemmer må kunne se, eller detaljer vedr. et privat socialt arrangement, klassekammeraternes løbsresultater eller andet indhold, som ikke skal være tilgængeligt for alle - heller ikke Googles søgerobotter. Sider mærket med "Only REGISTERED users") kan også ses af AUTHORIZED users, men ikke omvendt.
Bemærk at alle admins (niveau 3 bruger [Site Admin] eller niveau 4 bruger [Site Owner]) altid kan se indholdet af sider med begrænsninger. Der skal angives en værdi før siden kan gemmes.

18  I feltet Page ID står der som udgangspunkt - N/A - når du opretteer en ny side. Det skyldes at siden først får tildelt et ID nummer når du klikker på kanppen Save New Page, se pkt.  13 . Årsagen til at siden ID først tildeles når du gemmer siden er, at hvis flere admins er ved at udarbejde en side samtidig, så overskriver de ikke hinandens sider. Når siden er gemt har den fået et unikt ID nummer, og ID nummeret vil stå i feltet, hvis du senere åbner siden igen for at redigere den. Feltet er "ReadOnly", hvilket betyder, at du ikke kan ændre feltets værdi.

19   "Send users a link" afkrydsningsfelt bruges til automatisk at generer en mail til registrerede brugere med et link til siden. I mailen er der ud over selve linket også teksten fra beskrivelsesfeltet, se pkt.  15 . Funktionen er især nyttig hvis siden er en nyhed, som du vil informere registrerede brugere om, se også pkt.  16 .

20   I feltet "Select Header" skal du vælge et sidehoved for din nye side. Under installation af n-gen.net CMS er der et Standard (Default) sidehoved (Header). Du kan frit modificere standard sidehovedet, så det passer til dine behov. Men enhver side skal have en angivelse af et sidehoved. Der er tale om en en-til-mange relation, så mange sider kan bruge samme header, men en side kan kun have én header. Du kan oprette så mange headere, som du ønsker. Det betyder også, at du kan lave en unik header til hver af dine sider, hvis du ønsker det.

21   Feltet "Select Action" tillader dig med et enkelt klik, at gemme din side som en skabelon:

Hvis du vælger at gemme siden som skabelon ("Save as Template"), så gemmes siden ikke i databasens sidetabel, men i databasens skabelontabel. Dvs. at hvis du både vil gemme siden og bruge den som skabelon, så skal du først gemme siden ved klikke på Save New Page, se pkt.  13 . Derefter skal du åbne siden igen og så klikke på "Save as Template".

Hvis du allerede har gemt en side og åbner den igen, så har "Select action" feltet endnu en valgmulighed:

"Save as a new Page (Copy)" valget laver en nøjagtig kopi af din side, blot med et nyt ID nummer og et nyt tidsstempel. Øvrige felters værdi bliver kopieret. Beskrivelsesfeltet vil også have samme indhold, som den oprindelige sides beskrivelse. For overskuelighedens skyld bør du derfor hurtigst muligt gå ind og ændre beskrivelsen på enten kopien eller originalen, så du kan skældne de to sider fra hinanden.
Hvis du glemmer at klikke på Save New Page før du klikke på "Save as Template" går dit arbejde ikke tabt: Vælg blot "Add a New Page" i dropdown-listen, klik på skabelon (Template) ikonet i Editoren og vælg din nyligt tilføjede skabelon. Derved får du alt indholdet indsat i sidehåndteringsværktøjets Editor felt. Derefter udfylder du blot metadatafelterne og klikker på knappen Save New Page.

Rediger en eksisterende side

• Når du vil redigere en eksisterende side, så vælger du blot siden på dropdown-listen, se pkt.   7  på figur 01. Derefter åbner dette skærmbillede:

Figur 03: Når du vil redigere en eksisterende side er alle felterne allerede udfyldte - og der er kommet flere felter til....
  • Som du ser er felterne nu udfyldt og der er kommet flere felter til. Du kan ændre værdierne i alle felterne undtagen Page ID, se pkt.  18 , og feltet "Friendly URL", se herunder.

22  Feltet "Friendly URL" dannes ud fra beskrivelsesfeltet (Short Description), se pkt.  15 , når du gemme siden første gang. Friendly URL er en alternativ måde, som du kan referere til siden på. I stedet for at skrive
ditdomæne.dk/index.aspx?id=1
for at linke til startsiden, så kan du vælge at skrive
ditdomæne.dk/?x=start
Du bør bemærke, at når Friendly URL dannes, så erstattes alle store bogstaver med små bogstaver og alle ikke-alfanumeriske karakterer (a - å, 0 - 9) inklusiv mellemrum erstattes med en bindestreg ("-" eller "hyphen"). Bemærk også, at hvis du ændrer din beskrivelse, så ændrer Friendly URL sig også. Så hvis du bruger Friendly URL som link, så vil dit link skulle rettes tilsvarende.
Ved at klikke på ikonet kopierer du Friendly URL til computerens klippebord, så du let kan indsætte det igen et andet sted.

23  Knappen, der gemmer dine ændringer for siden i databasens sidetabel.

24  Ved at markere afkrydsningsfeltet ændres teksten på knap  23  til Delete Selected Page, knappens farve skifter til rød og Editor feltet  14  skjules. Klikker du herefter på knap  23 , så sletter du siden.

25  Feltet "Page Created" viser dato og tid for hvornår siden blev oprettet. Feltet er et "ReadOnly" felt, så du kan ikke manuelt rette i det.

26  Feltet "Page Modified" viser dato og tid for hvornår siden sidst blev rettet. Feltet er et "ReadOnly" felt, så du kan ikke manuelt rette i det.

27  Feltet "Modified by" viser hvilken bruger (admin), der sidst har redigeret siden. Hvis siden ikke tidligere har været redigeret efter oprettelsen, så viser feltet "Modified by" hvem, der oprindeligt oprettede siden. Feltet er et "ReadOnly" felt, så du kan ikke manuelt rette i det.

28  Skyderen "Only Owner can Edit this page" kan antage to værdier: Når den er grøn, så betyder det, at kun den Admin / Webstedsejer, som ejer siden kan redigere eller slette siden. Det betyder, at hvis en Niveau 3 bruger (Admin) låser sin side, så kan hverken en anden Niveau 3 bruger eller en niveau 4 bruger (webstedsejer) redigere siden eller slette siden før den oprindelige sideejer har skiftet skyderen til "grå tilstand", dvs. slået funktionen fra.  Som standard er funktionen slået fra, dvs. alle oprettede Admins (og webstedsejere) kan redigere alle siderne på webstedet.

• Når du har rettet værdierne i de forskellige felter, så skal du blot klikke på knappen Update Page, se pkt.  13  , for at publicere dine rettelser.

Slet en side...

• Når du vil slette en side skal du blot vælge en side på dropdown-liste, jf. figur 01, pkt.   7 . Herefter åbner redigeringssiden, jf. figur 03.
  • Når du afkrydser felt  24  skifter knappen Update Page værdi til Delete Selected Page og knappens farve skifter til rød og Editor feltet  14  skjules:

Figur 04: Sletning af en eksisterende side...
  • Det eneste du skal gøre for at slette siden er at klikke på knappen Delete Selected Page for at slette siden, så klik på knappen og siden er slettet.

Når du har installeret n-gen.net CMS, så er databasens sidetabel helt tom. Men når først du har oprettet siden med ID nummer 1, så bliver den din startside og kan derfor ikke slettes. Du kan rette i den og fjerne alt indhold, men du kan ikke slette den (med mindre du sletter den med et tredjeparts databaseværktøj). Hvis du alligevel forsøger at slette siden med ID nr. 1, så ser du nedenstående billede:

Figur 05: Sletning af siden med ID nr. 1 er ikke mulig - knappen You cannot delete ID #1! er inaktiv!

Vær opmærksom på, at når først en side er slettet, så er der ingen "UnDo" funktion eller mekanismer til gendannelse af en slettet side.
[Den eneste mulighed for gendannelse af en slettet side, er hvis du har lavet en backup af sidetabellen med n-gen.net CMS databaseværktøj]

Sidehåndteringsværktøjet er en samlet formular, hvis felter angiver indhold og styrer opførsel af en side i n-gen.net CMS.

Teknisk set...

I n-gen.net CMS arbejder vi med en MySQL database, som pladsholder for alle siderne på dit website. Det betyder, at en side ikke svarer til en HTML fil, men derimod en record (en række) i en databasetabel.

I simplificeret form kunne sidetabellen i databasen se således ud:

ID Beskrivelse Sideindhold
1 Start Velkommen
2 Side 2 Min næste side
3 Side 3 Min tredje side
4 Side 4 Min fjerde side
n ... ...

Ved at forespørge databasen på en specifik ID er det muligt at få vist netop den record (række) i tabellen, som vi ønsker. Ved at skifte forespørgselsværdien kan vi skifte fra én "side" til en anden "side". Forespørgselsværdien sætter vi gennem en "QueryString" i browserens adressefelt.

Eksempelvis vil denne URL
ditdomæne.dk/index.aspx?id=1
vise siden med beskrivelsen "Start" og indholdet "Velkommen".

På samme måde vil denne URL
ditdomæne.dk/index.aspx?id=2
vise siden med beskrivelsen "Side 2" og indholdet "Min næste side".
Og så fremdeles.

Relaterede emner, som er berørt på denne side:

Last updated 22-07-2023 16:24:14